Terapia Bowen
"Sănătatea contribuie la apariţia sentimentelor pozitive, întocmai cum absenţa supărării şi a stresului favorizează menţinerea sănătăţii."
Stefan Klein
Ce este Terapia Bowen?
TERAPIA BOWEN prezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în lume, în prezent. Se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.
Tehnica Bowen este o formula unică de reechilibrare neuromusculara. Lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic. Este recunoscută pentru eficiență sa în tratarea afecțiunilor interne și reducerea duratei convalescentei.
Tehnica Bowen este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă și nici nu este similară nici unei alte modalități de abordare fizică.
⦿ Deplasările osoase se re-aliniază – deși nu se execută nici o manipulare a articulațiilor sau oaselor, ca în chiropracție.
⦿ Tensiunile musculare și încordările se elimină, iar circuitul limfatic normal se restabilește – deși nu se masează mușchii, ca în masajul terapeutic.
⦿ Meridianele energetice se restabilesc imediat – deși practica nu se bazează pe meridiane și nu se aseamănă nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
⦿ Echilibrul psihic se normalizează – deși nu este necesară invocarea unui răspuns emoțional, ca în cazul terapiilor ce se adresează minții și corpului deopotrivă.
Aproape în toate cazurile, pacienții raportează o stare plăcută de relaxare și o senzație de bine, de ușurare.
TEHNICA BOWEN este deopotrivă salutată, pe plan internațional, de medicina alopată, alternativă și complementară, ca fiind cea mai bună tehnică de însănătoșire!
Dacă sunteți în căutarea unui mod de a va ajuta sau de a-i ajuta pe ceilalți să-și învingă suferințele și durerile, alegeți Tehnica BOWEN!
Cum funcționează?
Există câteva teorii cu privire la felul în care acționează Tehnica Bowen.
Una dintre acestea, sugerează că “mișcările” Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.
Un anumit tip de receptor și în particular nociceptorul, joacă un rol foarte important în eficiența tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt în mod special sensibili la stimulii agresivi, care afectează, sau au potențial de a afecta țesuturile. Aceștia se numesc uneori și receptori de durere, dar acest termen este înșelător, deoarece durerea este interpretată la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasați în aproape toate tesuturile corpului, dar sunt foarte numeroși în fascie, o membrană de țesut fibros care înfășoară, înconjoară, susține și ridică mușchii, țesuturile și organele corpului. Fascia crează un spațiu între fiecare grup de mușchi, mușchi individuali și fibre individuale, până la nivel microscopic, permițând o mișcare optimă și sănătoasă a fluidelor către toți mușchii și toate articulațiile corpului.
Când apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractură a degetului de la picior, nociceptorii transmit un răspuns reflex, cu 70-120 metri/secundă, de-a lungul fibrei aferente, până la talamus, localizat în creier. Această informație este mai apoi prelucrată de cortex și ulterior transmisă înapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a începe procesul de vindecare, prin contractarea mușchilor și începerea procesului inflamator în zonă.
Dacă durerea persistă o lungă perioadă de timp, fascia rămâne contractată spre a proteja zona dureroasă, cauzând astfel disfuncții sau restricții de mișcare ale țesuturilor înconjurătoare. Chiar după ce osul s-a vindecat, continuăm să șchiopătăm, deoarece fascia restricționează mișcările și continuă să-și păstreze forma.
Cu fiecare mișcare Bowen, fascia este angrenată și “deranjată” pentru scurt timp, dar nu este deplasată prin forță. Când aderența fasciei este diminuată iar țesutul conjunctiv cicatrizat se înmoaie și se contractă, fascia își reduce contracția. Structurile musculo-scheletale devin capabile să-și mărească capacitatea de mișcare și să-și folosească tot potențialul de forță și în plus, nervii, vasele de sange și nodurile limfatice situate în aceste țesuturi relaxate, funcționează optim.
Prin întinderea fibrelor de colagen și modificarea formei țesutului conjunctiv, realizate de mișcările Bowen de mică intensitate, nociceptorii aflați în fascie și țesut conjunctiv sunt stimulați să transmită un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscând această informație, inițiază procesul de vindecare pentru această etapă reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru înlăturarea inflamației și relaxarea fibrelor musculare și a țesutului conjunctiv.
O EXPLICAȚIE ALTERNATIVĂ
Mișcările Bowen activează următoarele mecanisme de auto-vindecare:
⦿ Reflexul de contracție :
Majoritatea mișcărilor se realizează la origine, pe inserția sau pe corpul mușchilor, unde sunt localizați receptorii celulelor Golgi, informând sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contracția țesutului musculotendinos. Acești receptori sunt stimulați în timpul mișcărilor de “solicitare” și “rolare” ale tehnicii Bowen. În cazul unui circuit durere – mușchi – spasm, putem întrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiți de sistemul nervos.
⦿ Proprioreceptorii articulațiilor :
Toate mișcările executate în jurul unei articulații afectează direct articulația, capsula și ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Și în acest caz, stimulii vor fi primiți de către sistemul nervos, invitând la normalizarea funcționării articulației, fără a fi nevoie de o manipulare în forță.
⦿ Fascia :
Fiecare mișcare Bowen este efectuată la nivelul superficial al fasciei și afectează relația dintre fascie și nervii, muschii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural și integritatea structurală și funcțională. În urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate în mod negativ, deoarece fascia va deveni rigidă, contractată, torsionată și deshidratată, așa cum demonstrează lucrările Idei Rolf și a multor altor osteopați. Ca rezultat direct al unei ședințe Bowen, se observă adesea slăbirea aderenței, înmuierea țesutului afectat și îmbunătățirea posturii și a mobilității, fără mobilizare forțată sau întindere.
⦿ Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ :
Se pare că Tehnica Bowen are cel mai important și profund efect în această zonă, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. SNV controlează peste 80% din funcțiile corpului și este foarte susceptibil la factorii externi de stress. Majoritatea oamenilor, trăiesc astăzi într-o constantă stare de stress și hipestimulare simpatică a SNV. Vindecarea are loc atunci când SNV trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică. Tehnica Bowen activează, ca un catalizator pentru această schimbare; în timpul ședințelor, pacienții adesea adorm sau cad într-o stare de profundă relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indică trecerea către dominanta parasimpatică, cu reducerea stresului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce, doar după câteva ședințe Bowen, se reactivează frecvent procesul de însănătoșire, atunci când convalescența în urma traumelor, bolilor sau intervențiilor chirurgicale stagnează, sau se află în stadiu de platou.
⦿ Punctele Trigger :
Multe din mișcările Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se înlătură senzația de durere și se ameliorează mobilitatea articulațiilor și coordonarea musculară.
⦿ Punctele de acupunctură și meridianele :
Majoritatea mișcărilor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele traversează chiar două sau trei meridiane dintr-o dată. Practicienii de acupunctură au corelat indicațiile și efectele mișcărilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctură. Aceștia au comentat și asupra schimbării imediate a pulsului de acupunctură, ca răspuns la mișcări și proceduri. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii și efectul său asupra organelor interne.
⦿ Memoria celulară :
Oamenii de știință au demonstrat că unele mișcări specifice Bowen declanșează recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” și reinstalarea parametrilor unei stări anterioare de bine și echilibru.
Cum se aplică?
⦿ Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masă de masaj, acoperit, într-o poziție confortabilă, dar tratamentul Bowen se poate aplica și unui pacient așezat pe scaun.
⦿ Un tratament constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte ușoară. Prin aplicarea acestor mișcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulară a unei stări ideale de relaxare și echilibru.
⦿ Între fiecare dintre seturile de mișcări există câteva minute de pauză, în care pacientul se odihnește, singur. Organismul său are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanșate de mișcările Bowen și a iniția procesul de vindecare.
⦿ Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședință, procesul de auto-vindecare derulându-se și pe parcursul zilelor următoare
⦿ Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de șapte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva ședințe de tratament, în cazul afecțiunilor acute.
⦿ Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o manieră holistică.
⦿ Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu folosește manipulări în forță. Terapeutul nu forțează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă acele acțiuni necesare pentru a se autovindeca, în propriul său ritm.
Cui i se adresează?
Terapia Bowen este potrivită și folositoare oricui, de la nou-nascuți la persoane în vârstă. Oferă alinare sportivilor, femeilor însărcinate și persoanelor cu nevoi speciale.Se adresează organismului la toate nivelurile: fizic, chimic, mental și emoțional și dă rezultate în tratarea afecțiunilor acute, cronice, neurologice sau psihosomatice.
Are un efect de relaxare foarte profundă, la nivelul întregului corp și facilitează declanșarea mecanismului de auto-vindecare. Cu toate acestea, nu este nevoie sa fiți bolnavi sau să vă doară ceva pentru a beneficia de pe urma unui tratament Bowen! Prevenția este mai bună decât tratarea – toată lumea se simte mai bine cu Bowen! Nu există, practic, contraindicații și nici nu poate face niciun rău!
Doar câteva dintre afecțiunile în care Tehnica Bowen și-a dovedit eficacitatea sunt:
⦿ Probleme scheleto-musculare și articulare (accidentări sportive, sciatică, umăr înțepenit, probleme la genunchi, luxații ale gleznei, restricție de mișcare a gâtului, dureri de spate, boli profesionale, etc)
⦿ Afecțiuni ale organelor interne (probleme la rinichi, ficat, vezică biliară, stomac și intestine, etc)
⦿ Infertilitate, chisturi ovariene și fibroame uterine,
⦿ Dezechilibre hormonale și emoționale,
⦿ Stres și oboseală cronică,
⦿ Migrene și dureri de cap,
⦿ Afecțiuni respiratorii, bronșite și astm,
⦿ Boli ale sistemului imunitar,
⦿ Sechele după accidente vasculare,
⦿ Alergii, rinite,
⦿ Enuresis (incontinența nocturnă la copii),
⦿ Afecțiuni neurologice
și multe altele………
Tehnica Bowen este o modalitate complementară, în sensul că potențează și complementează tratamentele alopate, fără ca efectele sale să fie influențate de acestea.
Mecanismele declanșate de un tratament Bowen în cadrul sistemului nervos sunt foarte subtile, iar corpul continuă să lucreze câteva zile după sedință. Din acest motiv, este ideal să se evite alte terapii corporale câteva zile înainte și după o sedință Bowen, pentru ca reacția organismului la tratamentul Bowen să nu fie întreruptă.
Bowen pentru copii
Un Extras din cartea “The Bowen Technique – the inside story” de Dl. John Wilks – Instructor Bowtech din Marea Britanie
Când terapeuții Bowen vorbesc despre un tratament ce permite organismului să se întoarcă la “tiparul” original ca principiu de organizare, se naște întrebarea – către ce anume se reorientează organismul, când și cum a apărut acest tipar original?
Osteopații au consemnat de mult timp că forțele ce modelează dezvoltarea embrionară continuă să se exprime pe parcursul întregii vieți, iar dacă terapeutul reușește să realizeze conectarea la acestea, organismul va începe să se reorganizeze în concordanță cu principiile lor.
James Jealous, un osteopat ce predă în Statele Unite ale Americii, scria recent: “Tiparul și funcțiile originale se regăsesc în fluidele embrionare. Matricea originală este o formă ce se regăsește în toate formele de viață, în jurul căreia se organizează activitatea celulară și moleculară, formând tiparul original, creat de Marele Maestru.”
Acest principiu necesita unele explicații. Jealous vorbește despre o forță organizatoare, localizată în fluidele embrionare – nu neapărat ținând de genetică. Este interesant de remarcat că numeroși embriologiști eminenți, dintre care Bleschmidt și Japp van der Wal, au pus la îndoială actualul curent de gândire cu privire la rolul geneticii în determinarea evoluției noastre structurale și psihologice.
Dacă se analizează cu atenție primele zile ale formării embrionare, se observă un eveniment extrem de interesant. La momentul concepției, are loc contopirea ADN-urilor mamei și tatălui, pentru a se forma o celulă unică.
După un moment de calm, apare imediat divizarea celulară rapidă, ce are loc în stratul exterior, în zona transparență. În jurul zilei a 15-a, un alt eveniment semnificativ are loc: se stabilește o linie de mijloc primară, sub forma unei scizuri, în cadrul embrionului în formare. Această primă linie medială este numită “linia primitivă” și își începe călătoria ascendentă către inima embrionului, de la nivelul unde mai tarziu, se vor dezvolta coccisul și osul sacral la adulți.
Ce anume inițiază acest proces, rămâne încă un mister, dar formează baza în jurul căreia se autoorganizează întregul organism. Jaap van der Wal numește apariția liniei primitive “degetul lui Dumnezeu”. Dacă se privește o înregistrare filmată a acestui eveniment, primul lucru care îți vine în minte este desenarea unei linii, cu degetul, pe nisip.
Pentru început, se stabilește un sistem de referință pentru față / spate, stânga / dreapta și sus / jos. Linia primitivă este numită “organizatorul embrionar” pentru că realizează un plan de bază al corpului. Diferite nivele ale liniei primitive determină dezvoltarea diferitelor zone ale corpului. Spre exemplu, partea superioară va forma inima, creierul și ochii, partea de mijloc va forma intestinele și trunchiul, iar partea inferioară organele interne și tubul neural. Prin raportare la dreapta – stânga, determină, spre exemplu, că ficatul este localizat în partea dreaptă, stomacul în stânga și că apexul inimii este orientat spre stânga.
Linia primitivă este un mister pentru embriologiști – s-a demonstrat că grefarea liniei primitive poate duce la apariția unui întreg ax secundar, în jurul căruia se vor organiza celulele.
Ce este interesant pentru noi, terapeuții Bowen, este importanța liniei primitive în dezvoltarea oaselor, muschilor, organelor și țesutului conjunctiv. În timpul apariției sale, aceasta generează 3 foițe embrionare distincte din epiblast – endoderm, mesoderm și ectoderm. Mesodermul va forma somite în jurul celei de-a 20-a zile, când acestea apar de o parte și de alta a liniei mediane. Aceste somite vor forma ulterior vertebrele și mugurii membrelor superioare și inferioare.
Mulți terapeuți Bowen au remarcat forța primelor doua mișcări Bowen (stoperii inferiori). Este interesant de urmărit senzațiile pe care le are pacientul, doar după efectuarea acestor două mișcări. Mulți vor raporta senzații de căldură sau o forță ascendentă de-a lungul coloanei vertebrale. Acest aspect este foarte interesant, pentru că aceste senzații corespund exact dezvoltării embrionare, ca și cum aceste forțe ar fi încă prezente în corpul adultului.
În termeni embriologici, ceea ce se întâmplă este că după apariția liniei primitive, linia medială se înfășoară înspre interior, pentru a forma tubul neural, din care ulterior se va forma creierul, măduva spinării, sistemul nervos autonom (simpatic și parasimpatic) și creasta neurala. Celulele din creasta neurală sunt foarte interesante pentru că acestea migrează către diferite zone ale corpului, pe durata de dezvoltare embrionară. Spre exemplu, acestea ajută atât la formarea membranelor interioare ce înconjoară creierul și măduva spinării (în particular, membranele pia mater și arahnoidă) cât și la formarea învelișului de mielină al nervilor. La procedura pentru coccis, mișcarea se execută exact peste membranele dura, arachnoida și pia mater, acestea fiind atașate de coccis sub formă de terminații filamentare – unicul loc din corp unde aceste trei straturi de membrane se întâlnesc. Datorită întâlnirii celor trei membrane – dura, arachnoid și pia mater, se transmite un impuls extrem de puternic, de-a lungul coloanei vertebrale, către craniu.
Dezvoltarea embrionară a țesuturilor este foarte importantă în studiul durerilor. Există fenomene specifice recunoscute, spre exemplu cineva ar putea avea dureri în umărul drept ca rezultat al unor probleme ale vezicii biliare. Acest aspect este un rezultat direct al embriologiei, al dezvoltării mesodermului, endodermului și ectodermului.
O altă consecință a dezvoltării embrionare este faptul că alimentarea cu sânge și inervarea țesuturilor sunt inexorabil legate, datorită provenienței lor din același țesut embrionar. Atât vertebrele L4 cât și C7 sunt extrem de semnificative pentru mâini și picioare, deoarece la aceste nivele ale coloanei apar “mugurii” din care se formează mai apoi membrele superioare și inferioare. Aceste nivele sunt uneori denumite linii de mijloc axiale.
Când vorbim despre accesarea memoriei unui țesut, a forței organizatoare de la nivelul profund embrionar, vorbim despre memoria celulară, în special în fluide și în lichidul cristalin al țesutului conjunctiv al fibrelor de colagen.
Dezvoltarea embrionară a fibrelor de colagen este fascinantă, deoarece pornește în mesoderm (stratul dintre ectoderm și endoderm) ca fibrila numită reticulină, care se diferențiază pentru ă formă diferitele feluri de țesut conjunctiv din corp, după care infuzează toate straturile de ectoderm și mesoderm. Cu alte cuvinte, se inserează în țesuturi în întregul corp. Colagenul, s-a demonstrat științific de către Mae Wan Ho și alții, reține memoria și este extrem de bine adaptat pentru a înregistra noi experiențe.
Prin stimularea fasciei, permitem, într-un anume fel, corpului să acceseze și să se reorienteze către aceste forțe de comandă embrionare, aflate în colagen, la nivel celular? Din observațiile clinice, se pare că un astfel de proces are loc, cu siguranță.
Sursa: Bowtech.ro